preskoči na sadržaj

Katolička osnovna škola u Novskoj

Login
KAKO DO NAS

FACEBOOK

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Misao mjeseca

Sve što sam sada ili se nadam da ću biti, dugujem majci.​

(A. Lincoln)

Oglasna ploča

Vremenik pisanih provjera

Natječaji

Dokumenti

eDnevnik

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
SVJETSKI DAN UČITELJA
Autor: Administrator , 5. 10. 2020.


Svim učiteljima, nastavnicima i profesorima čestitamo Dan učitelja.

 

Papa Franjo o učiteljima:

„Tko su bližnji nastavnicima? Učenici. On s njima provodi svoje dane. Učenici očekuju da ih on vodi i usmjerava. Da bi obrazovanje bilo stručno, nužni su ljudski odnosi. Rasprave i obezvrjeđivanja često zatamnjuju ‘ispravno shvaćanje školstva’“, izjavio je papa Franjo prije tri godine pred članovima Talijanske katoličke unije nastavnika. Učenici od svojih nastavnika očekuju da ih oni vode i usmjeravaju, ali i poučavaju životnim vrijednostima i običajima. Papa je naglasio kako se znanje može steći i uz pomoć računala, ali za poimanje ljubavi, vrijednosti i običaja koji stvaraju sklad u društvu potrebni su učitelji.

 

Bl. Alojzije Stepinac učiteljima:

Naš blaženik Alojzije Stepinac također je prije više od sedamdeset godina budućim učiteljima uputio izvanredan govor. „Neka i vaš budući učiteljski život prožima ponajprije svijest odgovornosti pred Bogom. Djeca, koja su vam u školi povjerena, nisu vaša igračka, nego vlasništvo Boga Stvoritelja, koji tu djecu predaje u vaše ruke, da ih uzgojite za korisne članove ljudskoga društva i narodne zajednice. Onaj prizor, što se odigrao kod Mojsija kao djeteta izložena u košarici u Nilu, ponavlja se na neki način i sada. Nema delikatnije zadaće, nego dijete, koje je došlo k razumu, voditi pravim putem. Bog Stvoritelj, koji je, kako rekoh, pravi vlasnik svakog djeteta, kao da govori pojedinom učitelju: “Uzmi ovo dijete i odgoji mi ga i ja ću ti dati plaću tvoju.” (Izl 2, 9). Vi ste dakle u školi ne samo mandatari države i roditelja, nego u prvom redu mandatari Božji. Zadaća veoma časna, ali i takova, koja povlači za sobom tešku odgovornost. Baš zato, jer je skopčana s tolikom odgovornošću, zato joj je Stvoritelj obećao i izvanrednu nagradu ako se savjesno ispuni ta zadaća: Qui erudiunt ad justitiam multos fulgebunt quasi stellae in perpetuas aeternitates! – Koji poučavaju mnoge pravdi sjat će kao zvijezde kroz vjekove.” (Dn 12, 3)

 

Izvor: 

https://www.bitno.net/vjera/duhovnost/danas-nije-lako-biti-ucitelj-stoga-vam-donosimo-poticaje-koji-ce-vas-ohrabriti-u-tom-vaznom-pozivu/ 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju