preskoči na sadržaj

Katolička osnovna škola u Novskoj

Login
KAKO DO NAS

FACEBOOK

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Misao mjeseca

Sve što sam sada ili se nadam da ću biti, dugujem majci.​

(A. Lincoln)

Oglasna ploča

Vremenik pisanih provjera

Natječaji

Dokumenti

eDnevnik

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
MISIJSKI DAN U KATOLIČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI U NOVSKOJ
Autor: Administrator , 30. 10. 2020.

Svjetski dan misija, Misijska nedjelja, na poseban se način slavi i obilježava u cijeloj Crkvi, tako i u našoj domovini i narodu. Tom prilikom, 28. listopada 2020. godine, Katoličku osnovna školu u Novskoj posjetio je Perica Matanović, župnik Župe blaženog Alojzija Stepinca u Novskoj te ravnatelj papinskih misijski djela i biskupijski delegat za misije u Požeškoj biskupiji.


Župnik Perica Matanović objasnio je učenicima trećeg razreda da su “Papinska misijska djela u RH” ustanova Katoličke crkve koja  pomaže djelovanje misionara u siromašnim  nerazvijenim zemljama Afrike, Azije, Južne Amerike i Oceanije. U tim dijelovima zbog nerazvijenosti i siromaštva, stanovništvo, osobito djeca često trpe od gladi. Uz osnivanje novih kršćanskih zajednica i širenja vjere, naši misionari i misionarke pomažu razvijati lokalne zajednice te tako osnivaju škole, educiraju učenike, ali i odrasle raznim zanatima i vrše zdravstvenu zaštitu.

Papinska misijska djela u RH sačinjavaju jednu jedinstvenu ustanovu koja ima četiri različita ogranka. To su: Djelo za širenje vjere, Djelo sv. djetinjstva, Djelo sv. Petra i Misijska zajednica.

Župnik Matanović istaknuo je kako misionara i misionarki Crkve u Hrvata ima ukupno 78 i djeluju u 26 zemalja u Africi, Latinskoj Americi, Aziji, Oceaniji i misijskim područjima Europe.

Potom je posvjedočio učenicima o svom dvotjednom putovanju u Keniju. Kazao je kako je imao blagoslov doživjeti takvo životno iskustvo i poslanje. Učenicima je kroz svoje predavanje i pomoću fotografija dočarao kulturu, običaje, jezik i način života stanovništva Afrike. Nadodao je da stanovništvo u Africi živi u teškim materijalim uvjetima, po pitku vodu moraju hodati i po deset kilometara, djeca u školu propješače po nekoliko sati u jednom smjeru, suočavaju se s nedostatkom hrane. No bez obzira na svoje probleme i poteškoće te neimaštinu u kojoj žive – nastavio je –, posebno su osjetljivi na druge i spremni sebe staviti u drugi plan i pomoći kako god mogu o čemu je jednom prilikom osobno svjedočio. Zajednišvo, radost i ljubav posebno se može doživjeti i na slavljima svete mise, koje traju i po nekoliko sati gdje posebno zahvaljuju Bogu za sva dobra koja im je dao.

Naglasio je također kako misije nisu samo stvar misionara i misionarki u misijskim zemljama Afrike, Azije, Amerike, Oceanije, nego su zadaća nas u Domovini. Misije su živa povezanost molitve, darivanja i primanja između misijskih postaja u dalekom svijetu i naših župnih zajednica, kazao je župnik.

Na kraju je istaknuo da tebamo moliti i pomagati našim misonarima i misonarkama jer na taj način  pomažemo u ime Božje ljudima. Pozvao je učenike da budu i oni sami misionari u svojoj obitelji, školi, razredu, župnoj zajednici te susjedstvu.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju