preskoči na sadržaj

Katolička osnovna škola u Novskoj

Login
Tražilica
KAKO DO NAS

FACEBOOK

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Misao mjeseca

Sve što sam sada ili se nadam da ću biti, dugujem majci.​

(A. Lincoln)

Oglasna ploča

Vremenik pisanih provjera

Natječaji

Dokumenti

eDnevnik

 

PRODUŽENI BORAVAK 

Ne gledajte na dijete kao da je neki dragulj, već se trudite da ono to postane. Peter Rosseger

Produženi boravak je organizirani oblik odgojno-obrazovnog rada namijenjen učenicima razredne nastave.  Mjesto gdje učenik uči, istražuje, komunicira, stvara i kreira.

U novije vrijeme odgojno–obrazovne ustanove nisu samo mjesta stjecanja teorijskih znanja, nego one preuzimaju sve veću ulogu u stvaranju znanja neophodnih za učinkovit život i rad u suvremenom društvu. Djeca i mladi su upravo ti koji u najvećoj mjeri osjećaju posljedice modernoga vremena, stoga ih je potrebno pripremiti kako bi na najbolji mogući način mogli odgovoriti na njih. Upravo u toj činjenici očituje se važnost uvođenja produženog boravka kao modela  kojim se može sustavno utjecati na rješavanje navedenih problema. Provodi se nakon nastave i ima svoje socijalne, odgojne, pedagoške i zdravstvene vrijednosti. 

Produženi boravak učenicima osigurava kvalitetno zajedničko učenje, ponavljanje i utvrđivanje nastavnog gradiva te pisanje domaćih zadaća uz pomoć stručnog učitelja ili učiteljice, bavljenje tjelesno – zdravstvenim aktivnostima, sudjelovanje u brojnim kulturno – umjetničkim aktivnostima i vjerskim sadržajima. Produženi boravak u Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj izdvaja se i po tome što poseban naglasak stavlja na duhovnu dimenziju svakog djeteta. Ona djetetu pomaže da uz nauk Božje riječi shvati važnost ljubavi, pravednosti i poštovanja jednih prema drugima.

Uloga škola kao drugog „doma“ pruža nebrojene mogućnosti razvijanja i otkrivanja interesa učenika koje ih uz metodu ljubavi povezane s Bogom razvijaju u cjelovite osobe korisne svojoj obitelji zajednici.

Cilj ovakvog programa je ponuditi djetetu različite sadržaje (važne za razvoj njihove osobnosti i individualnosti), razvijati socijalne vještine djeteta te ih pripremiti za cjeloživotno učenje, tj. naučiti ih kako učiti. Važan je potpun i harmoničan razvoj djeteta u skladu katoličkog odgoja. U radu produženog boravka izmjenjuju se različiti načini organizacije i oblici rada kao što su: timsko i suradničko učenje, učenje kroz igru, problemska, terenska, istraživačka i projektna nastava, izvannastavne aktivnosti i sl.

Produženi boravak u Katoličkoj osnovnoj školi Novska je obvezan za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, i izdvaja se po tome što se poseban naglasak stavlja na duhovnu dimenziju svakog djeteta. Pomaže djetetu da uz nauk Božje riječi shvati važnost ljubavi, pravednosti i poštovanja prema sebi i prema drugima.

PODRUČJA I PLAN AKTIVNOSTI U PRODUŽENOM BORAVKU

PODRUČJA AKTIVNOSTI PLAN AKTIVNOSTI *
1. JEZIČNO-KOMUNIKACIJSKO 15%
2. MATEMATIČKO-LOGIČKO, ZNANSTVENO-TEHNOLOŠKO 10%
3. SOCIJALIZACIJA, ODNOS PREMA SEBI, ZDRAVLJU, OKOLINI I RADNIM OBVEZAMA 25%
4. KULTURNO-UMJETNIČKO 5%
5. IGRE, ŠPORT, REKREACIJA 25%
6. PREMA ODABIRU ŠKOLE ( u skladu s lokalnim i školskim kurikulumom) 10%
7. VJERSKI SADRŽAJI 10%

* (preporučeno vrijeme u odnosu na 25 sati tjedno, izraženo u postotku)

RASPORED RADA U PRODUŽENOM BORAVKU
Produženi boravak počinje od 11, 45 i traje do 16 sati.
Rad se odvija u sljedećim aktivnostima:

Vrijeme Sadržaj rada
11.45 -12.30 Prihvat učenika i učenički odmor od nastave u igraonici (slobodni razgovori, dječji tisak, društvene igre).
12.35 -13.05 Objed učenika – voditelj/ica organizira pranje ruku, odlazak u blagovaonicu i smještaj djece. Tijekom objeda voditeljica provodi odgojno–obrazovni rad usmjeren na primjereno ponašanje pri objedu i komunikaciju s drugima. Nakon objeda voditelj/ica organizira pranje zubi.
13.05 -13.15 Molitva
13.15 -14.15 Odgojno-obrazovni rad (Uvježbavanje i ponavljanje). Voditelj/ica produženog boravka također organizira individualni ili skupni rad po preporuci ostalih članova tima radi pomoći u svladavanju određenih sadržaja.
14.20 -14.30 Užina
14.30 -16.00 Organizirano slobodno vrijeme. To može biti izvanučionička nastava koja će obuhvatiti odlaske na manifestacije u gradu, izložbe, kino i slične prigodne sadržaje i sl. Slobodno organizirano vrijeme provodi se kroz: • igraonice • kreativne radionice • društvene igre • pričaonice • posjete • gledanje filmova • čitanje slikovnica i knjiga • slušanje glazbe • sportske i rekreativne aktivnosti

 

preskoči na navigaciju