preskoči na sadržaj

Katolička osnovna škola u Novskoj

Login
Tražilica
KAKO DO NAS

FACEBOOK

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Misao mjeseca

Sve što sam sada ili se nadam da ću biti, dugujem majci.​

(A. Lincoln)

Oglasna ploča

Vremenik pisanih provjera

Natječaji

Dokumenti

eDnevnik

Povijest

Katolička osnovna škola u Novskoj osnovana je na inicijativu požeškog biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića, na poticaj roditelja, uz dopuštenje i potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Požeška biskupija je Odluku o osnivanju katoličke škole u Novskoj donijela 15. ožujka 2017. godine. Škola je smještena u prostorima Grada Novske (Ulica Tina Ujevića 2/C - prostori kod Sportske dvorane Novska). To je peta katolička škola na području Požeške biskupije, te prva katolička škola u Sisačko-moslavačkoj županiji. S početkom rada započela je 4. rujna 2017. kada je bila i svečanost otvorenja škole.  

Tom prigodom u ime osnivača, Požeške biskupije, biskup Antun Škvorčević je rekao roditeljima da se raduje što kroz upis njihove djece u Katoličku školu prihvaćaju da im u suradnji s Crkvom pruže cjelovit odgoj i obrazovanje u skladu s vlastitim vrijednosnim sustavom. Spomenuo je kako katolička škola nije vjerska nego građanska škola, a naziv „katolička“ nije ideološki predznak, nego vrijednosni. Kazao je kako je otvaranje katoličkih škola znak da jača demokracija u Hrvatskoj i istaknuo: „Roditeljsko je pravo odgajati djecu u sustavu vrijednosti koje oni zastupaju. Vjerujem da će katolička škola pomoći demokratizaciji naše domovine u tom smislu da omogući roditeljima biti ono što jesu i da smiju to javno svjedočiti i kroz upis svoje djece u katoličku ili u neke druge škole.“ 

Dodao je da je posebnost katoličkih škola u tome što je u njihovu središtu čovjek, koji je po kršćanskoj antropologiji neponovljiva osoba, slobodno biće, muško i žensko, čija ljubav u braku rađa potomstvom, dakle čovjek kako ga je smislio Bog. Biskup se obratio i djeci, poručivši im da je škola velika onoliko koliko je veliko njihovo srce i učitelja koji ih uče.

 

preskoči na navigaciju